حامد کرزی: "برادرانه و با تواضع (از طالبان میخواهم) که مکاتب را بسته نکنند"
حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان در مراسم رسمی آغاز سال نو تحصیلی در این کشور از شورشیان خواسته است دست از مخالفت با آموزش و پرورش بردارند.
آقای کرزی روز شنبه، ۵ حمل/فروردین تاکید کرد که تلاش برای بستن دروازههای مکتبها/مدرسه ها "دشمنی با مردم افغانستان، با زندگیشان، با دینشان و با اسلام است".
او افزود: "برادرانه و با تواضع (از طالبان میخواهم) که مکاتب را بسته نکنند، به معلم آسیب نرسانند، به عالم دین و مدارس ما آسیب نرسانند، به طلبههای مدارس و متعلمین مکاتب آسیب نرسانند."
بر اساس آمار وزارت معارف (آموزش و پرورش) افغانستان، در حال حاضر بیش از چهار میلیون کودک به دلایل مختلف و از جمله ناامنی از تحصیل محروم هستند و بیش از چهارصد مکتب در مناطق ناآرام مسدود هستند.
گروه طالبان در سالهای اخیر در موارد زیادی اقدام به آتش زدن مدارس کرده اند.
هر چند رئیس جمهوری افغانستان پیش از این هم به طور مکرر از این گروه خواسته که از بستن مدارس دست بردارند، اما اعضای این گروه سخنان او را نپذیرفتهاند.
'غلام'
"اگر آنها مکتب را در کشور ما بسته میکنند، این کار برای آزادی کشور ما نیست، بلکه برای غلامی کشور ما است. آنها میخواهند که کشور ما غلام بماند، محتاج بماند ــ محتاج همسایه و (کشورهای) دورتر"
طالبان با آموزش دختران مخالفند و در زمان حاکمیت خود آموزش دختران را در سراسر مناطق تحت کنترل خود ممنوع اعلام کرده بودند.
حامد کرزی در مراسم روز شنبه گفت: "من در این جا از مخالفین مسلح و خصوصا طالبان، که مکاتب به نام آنها بسته میشوند، میخواهم ــ ده سال است که میخواهم و باز هم میخواهم ــ که این کار را نکنند."
او افزود: "اگر آنها ادعای آزادی افغانستان را دارند، افغانستان آزاد تنها و تنها به دست توانمند جوان تحصیل کرده جوانش امکان پذیر است. اگر آنها مکتب را در کشور ما بسته میکنند، این کار برای آزادی کشور ما نیست، بلکه برای غلامی کشور ما است. آنها میخواهند که کشور ما غلام بماند، محتاج بماند ــ محتاج همسایه و (کشورهای) دورتر."
فاروق وردک، وزیر معارف افغانستان در این مراسم اعلام کرد که مجموع دانشآموزان مدارس در سراسر این کشور به بیش از ۸.۴ میلیون نفر میرسد.
مقامهای این وزارت امیدوارند که در سال جاری حدود یک و نیم میلیون کودک دیگر در مدارس ثبت نام کنند.
طالبان در زمان حاکمیت خود آموزش دختران را ممنوع کرده بودند
کمبود آموزگاران حرفهای از چالش های اصلی در برابر بهبود کیفیت آموزشی در مدارس افغانستان است.
وزیر معارف افغانستان تاکید کرد که برنامه هایی برای آموزش معلمان روی دست و از جمله در نظر است که همه ولسوالیها (شهرستانها) هر کدام یک دارای یک شعبه وابسته مرکز تربیت معلم شوند.
آقای وردک برنامه سوادآموزی را هم از برنامههای عمده وزارت تحت امر خود خواند و گفت که کار در این زمینه به شدت ادامه دارد.
افغانستان یکی از کشورهایی است که سطح سواد در آن بسیار پایین است و براساس آمار سازمان ملل، بیش از ۶۶ درصد جمعیت این کشور توانایی خواندن و نوشتن ندارند.